KRÆFT I LIVMODERHULEN

12. højeste dødelighed af kræft i livmoderhulen

12. højeste dødelighed af kræft i livmoderhulen

Kræft i livmoderhulen er en af de gynækologiske kræftformer, som hyppigst ses hos ældre kvinder. På verdensplan er der omkring 200.000 nye tilfælde hvert år. I Europa er der omkring 40.000 nye tilfælde og næsten 10.000 dødsfald af denne kræftlidelse hvert år. Sammenlignet med alle andre lande i EU har Danmark den 6. højeste forekomst og den 12. højeste dødelighed af denne kræftform. Se billede til højre.

Det er den næsthyppigste gynækologiske kræftform efter æggestokkræft. Fra 1943 til 1980 er det årlige antal diagnosticerede tilfælde mere end tredoblet.

Forekomsten af kræft i livmoderhulen, har i Danmark været konstant de sidste 20 år med ca. 600 nye tilfælde om året, men i de seneste år er diagnostieret ca. 700 tilfælde årligt, og antallet stiger fortsat.

I de sidste årtier har forskningen givet viden om nogle af årsagerne til kræft i livmoderhulen. Hos en mindre del af kvinderne ved vi, at denne kræftform skyldes arv på grund af ændringer i nogle af generne.

Den hyppigste årsag er et højt niveau af det kvindelige kønshormon østrogen. Dette hormon kan dannes i fedtvæv, hvilket
medfører øget risiko hos overvægtige kvinder.

img-03

Risikoen er også øget hos kvinder i længerevarende behandling med ren østrogen, uden tilskud af det andet kvindelige kønshormon gestagen, eller med for lav gestagendosis, for kort varighed eller for sjælden administration af gestagen. Kvinder, der har modtaget østrogen behandling uden gestagen i mere end et år, har en 5-10 gange øget risiko for at udvikle kræft i livmoderhulen, og denne risiko vedvarer mere end ti år efter behandlingens ophør.

Selvom denne kræftform har en bedre prognose end de andre gynækologiske kræftformer, er det fortsat nødvendigt at forske i sygdommen.

Læs mere om kræft i livmoderhulen på www.cancer.dk

Læs mere om behandling af kræft i livmoderhulen www.dgc-dk.dk

 

Læs mere om kræft i æggestokkene  Læs mere om kræft i livmoderhalsen